naam:
e-mail:
ik heb:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kind(eren) op school
Ik ga akkoord met het privacybeleid
verzenden annuleer

Uw aanmelding is met succes verwerkt.


sluiten

Vereniging voor PCBO Leeuwarden e.o.

Adresgegevens

Postadres: 
Postbus 1090
8900 CB
Leeuwarden
Bezoekadres: 
Marg. de Heerstraat 2
8921 AK
Leeuwarden

T: 058 - 213 03 50
E: info@pcboleeuwarden.nl

 
menu

Ds. Hasperschool viert eeuwfeest

- vrijdag 06 september 2019 -

Met een bijzondere dag voor leerlingen en een bijeenkomst voor ouders, oud-leerlingen en vele anderen die betrokken waren of zijn, viert CBS Ds. Hasperschool op vrijdag 6 september het honderdjarig bestaan van de school.
Met een bijzondere dag voor leerlingen en een bijeenkomst voor ouders, oud-leerlingen en vele anderen die betrokken waren of zijn, viert CBS Ds. Hasperschool op vrijdag 6 september het honderdjarig bestaan van de school.

Circus

Als slotstuk van een feestelijke ochtend treden alle 156 leerlingen van de school aan het eind van de ochtend voor hun ouders op met een eigen slagwerkband en een circus. Dat hebben ze met hulp van Grote Broer Kunsteducatie uit Zwolle die ochtend in workshops ingestudeerd. Jongleren, koorddansen, fietsen op één wiel, lopen op een grote bal en Chinese draaiborden en natuurlijk een wervelende slagwerkshow, het wordt een topevenement.

Terug- en vooruitkijken
Veel geschiedenis en een beetje toekomst van de school komen aan bod in een programma voor oud-leerlingen en andere betrokkenen, dat ’s middags om 16.00 uur start. In verschillende lokalen zijn foto-exposities ingericht met beelden waarop menig (oud-)Hasper-leerling zichzelf terugziet. Er is een korte speech van directeur Hans Greidanus van PCBO Leeuwarden e.o., de koepel waarvan de Ds. Hasperschool deel uitmaakt. Daarnaast zijn er muzikale intermezzo’s met pianospel van oud-leerling Roan Sixma. 

Bewogen geschiedenis
De bewogen geschiedenis van de school is vastgelegd in een tweedelig jubileumboek dat die dag verschijnt. Het eerste deel daarvan is een integrale herdruk van het jubileumboek dat oud-leerling Sijbren de Jong in 1974 maakte bij het 75-jarig bestaan van de school. Het tweede deel bevat een geïllustreerde geschiedenis van de laatste 25 jaar. In feite, zo schrijven Hans Greidanus en directeur Gea van Wieren van de school in hun voorwoord, is er drie keer een felle schoolstrijd geleverd rond de Ds. Hasperschool. De eerste, een conflict met de gemeente Utingeradeel, begon al voor de start van de lessen, op 1 september 1919, en eindigde pas achttien jaar daarna met een uitspraak van de Kroon. De tweede speelde rond 1952, bij de oprichting van de Protestants Christelijke kleuterschool waarvan het gemeentebestuur zich fel tegenstander betoonde. Bij de derde, tussen 2000 en 2013, ging het niet meer om de identiteit van de school maar kostte het de gemeente Boarnsterhim tien jaar voorbereiding, € 5 miljoen aan voorbereidingskosten en een gevallen college van B&W voordat uiteindelijk een aantal nieuwe scholen kon worden gerealiseerd.

Die schoolstrijden zijn nu geschiedenis, op 6 september is het vooral feest want anno 2019 heeft Akkrum een gezonde Ds. Hasperschool, die de toekomst met het volste vertrouwen tegemoetziet.

(in het nieuws)

06 september 2019

Ds. Hasperschool viert eeuwfeest

Met een bijzondere dag voor leerlingen en een bijeenkomst voor ouders, oud-leerlingen ... Lees meer...

05 september 2019

Eerste paal geslagen IKC Prins Constantijn

Op donderdag 5 september heeft wethouder Hilde Tjeerdema van Leeuwarden samen met kind... Lees meer...

05 september 2019

Invallers gezocht!

Voor onze basisscholen, met in totoaal ruim 3.500 leerlingen en meer dan 250 collega's... Lees meer...

09 juli 2019

Vacature directeur De Finne Aldeboarn

Per 1 augustus 2019 zijn wij op zoek naar een nieuwe directeur voor CBS De Finne in Al... Lees meer...

Meer artikelen

 <<  1  >>